Måske – eller sandsynligvis – er det ikke muligt at alle fagprofessionelle omkring de unge opnår en fælles tilgang og fælles metoder for arbejdet med de udsatte unge. Måske er det heller ikke nødvendigt og ikke engang ønskværdigt.
For ungeaktørernes tilgange er forankret i hver deres virke, såsom ungevejledning, socialt arbejde eller faglig undervisning og andre vigtige områder. Ingen tvivl om, at alle områder er vigtige for de enkelte unge, om de så repræsenterer lovgivning og personuafhængige procedurer, økonomiske forhold eller arbejdet med den unges udviklingsprocesser.
Til gengæld er det afgørende, at de forskellige ungeaktører har respekt for hinandens fagligheder, kommunikerer omkring dem og bringer dem samlet og meningsgivende i spil ift. de enkelte unge.
Hvordan gør vi
De tilgange og metoder der er beskrevet i TOOLBOX, har central betydning i Unge med kant Hovedstaden. Heri indgår bl.a. den konceptuelle tilgang til ungeprogression og det systematiske didaktiske arbejde med ungeforløb.
Samtidig opdateres TOOLBOX også på baggrund af de erfaringer og den metodeudvikling der finder sted i Unge med kant Hovedstaden.
I løbet af projektets halvårlige netværksmøder tages udgangspunkt i deltagernes egen praksis. University College VIA rammesætter udveksling og gensidig sparring. Deltagerne bidrager ved at dokumentere deres lokale tiltag i fællesskab.
3 konkrete faglige områder er især i fokus:
- De unges motivation: grundforståelse og metoder til fremme af de unges motivation
- Relationsdannelse: relationer til og omkring den unge
- Mestringsstrategier: for de enkelte unge nye fremgangsmåder til at håndtere de for dem svære situationer
Eksperter leverer forskningsforankrede operationelle metoder til formålet.
Dette gennemgående arbejde suppleres med korte, behovsbaserede workshops imellem netværksmøderne. Her tilbydes konkret viden og værktøjer til direkte omsætning i egen praksis. Det drejer sig fx om at opnå indsigt i økonomiske forhold for de unge, om grafisk facilitering som et dialogværktøj og om kontaktpersonens rolle.
Samarbejde på tværs
Den Kommunale Ungeindsats (KUI) såvel som projektets målsætning om etablering af kædeansvar kræver, at de fagprofessionelle fra unddommens uddannelsesvejledning (UU), fra jobcentre, fra socialområdet og fra uddannelserne er i stand til at samarbejde tværfagligt, tværorganisatorisk og endda tværsektorielt.
Det indebærer at kunne løfte sig udover eget fagligt ståsted og principper:
Det handler ikke om at have ret. Det handler heller ikke om at være kommet længst eller at have de bedste metoder. Det handler om at kunne se mulighederne i hinandens faglige ståsted i forhold til den enkelte unge.
Pia Vigh, sekretariatsleder UU DANMARK
I projektet orienterer vis os imod sociologisk forskning af dilemmaer og forskellige fagprofessionelle tilgange i arbejdet med udsatte borgere.