“Unge på kanten sætter ord på deres inderste tanker”

Uddannelsesvejleder Jarl Vistisen fra projektpartner UU København tog initiativ til et debatindlæg efter at have hørt kunstneren Iris Poparic præsentere sit langdigt “De unges stemmer” (maj 2022). Langdigtet skulle forkortes til publiceringsformålet, men udtrykket og konceptet er forblevet intakt.

Kunstneren havde fusioneret en lang række ungecitater, der var blevet indsamlet i rammerne af projektet ´Unge med kant Hovedstaden´. Det gjorde indtryk på den erfarne vejleder. For “som uddannelsesvejleder ønsker man, at de unge finder deres indre stemme ved at sætte ord på deres tanker, da de så allerede er et stykke på vej væk fra kanten af tilværelsen.” Det kan if. de fagprofessionelle give håb, også for andre ´unge med kant´.  

Det er sjældent, man hører fra de ”unge på kanten” selv, og om hvordan de rent faktisk har det. De mange nedslående statistikker og beretninger siger bestemt ikke det hele, og det virker alt for hurtigt at afskrive de unge. For også udsatte unge er reelt fulde af drømme om at ændre deres situation, og de har den kant, der skal til.

Jarl Vistisen, UU København (2022)